ETT MILJÖVÄNLIGARE ALTERNATIV

Enligt uppskattningar av BP kommer all olja i världen vara slut om 50 år. Tills dess kommer priserna bara bli högre och högre, och olja kan inom några decennium bli en produkt som endast de rikaste har tillgång till. På grund av detta måste vårt beroende av råolja drastiskt minska.

Vad är då lösningen? Elektriskt drivna fordon. Genom att övergå till elbilar minskar vi vårt beroende av råolja vilket leder till att den oljan som finns kvar kan användas i viktigare användningsområden samtidigt som reserverna kommer att hålla betydligt längre än 50 år. En övergång till eldrivna fordon reducerar även vårt koldioxid utsläpp. En bil enbart driven på grön el släpper ut 150 ggr mindre CO2 per mil jämfört med en bensindriven¹.

Hur når vi då dit? Dagens elbilar från exempelvis Tesla Motors är för tillfället en lyxvara och ligger i en prisklass som många inte har råd med. Men framsteg inom området görs konstant och priset på el och batterier är lägre än någonsin. Men även om du inte kan rädda världen genom att köpa en dyr elbil finns det till synes små handlingar som gör stor skillnad. Så nästa gång du ska till jobbet överväg att ta cykeln istället för bilen. Gör det för din hälsa, och framförallt för miljön!

Vid pennan, Erik Sundvall

¹http://emobility.se/startsida/elfordon/elbilen-och-klimat/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *